A ”három-bajnokság” hazája
2015. július 01. írta: A FutballKutató

A ”három-bajnokság” hazája

Bosznia és Hercegovina válogatottja nagy meglepetésre kijutott a tavalyi brazíliai világbajnokságra, ahol annak ellenére, hogy nem került tovább a csoportból, nem vallott szégyent. A szövetség alig 20 éve tagja a FIFA-nak, amelynek ranglistáján nem is olyan régen még a 173. helyet foglalták el. Mára azonban tartósan az első ötvenben tanyáznak, sőt 2013 augusztusában egészen a 13. pozícióig kúsztak fel.

11144077_725534774222920_8292542818082565004_n.jpg

A délszláv háború és Jugoszlávia szétszakadása idején természetesen a bosnyákokat is hatalmas károk érték, ám a fentebb említett nagyszerű eredmények láttán az ember azt is gondolhatná, hogy azóta minden rendben zajlik az országban. Pedig ez koránt sincs így. Az állam erősen megosztott, ugyanis a határain belül két külön entitás él egymás mellett (a Bosznia-Hercegovinai Föderáció és a boszniai Szerb Köztársaság.) A szerbek természetesen nem akarnak és nem is tudnának beolvadni és egységes országot alkotni a szomszédokkal. ’92 óta rendelkeznek saját labdarúgó szövetséggel és válogatottal, amely nagyon kevés figyelmet kapott, ám egyre erősebb lesz.
A szerb oldal az évek során kénytelen volt bizonyos kompromisszumok megkötésére. Ennek egyik ékes példája, hogy nem szerveztek külön első osztályú bajnokságot (bár ez esetben nem indulhatnának az európai kupákban). A legjobb csapataik a bosnyák első ligában, a Premier Ligában szerepelnek, ám a másodosztályú rendszer kialakítása egészen egyedi és példátlan.

bosnia_division_map.jpg

A legmagasabb osztályból kiesett klubok attól függően folytatják a további küzdelmeket egy szinttel lejjebb, hogy melyik entitás tagjai (!). Tehát, ha az egyesület bosnyák, akkor a bosnyák másodosztályban, ha pedig szerb, akkor a szerb föderáció legjobb bajnokságában és így tovább a legalsóbb szintekig… Csak a PL mezőnye vegyes!

A kisebbségben lévő szerbek legnépszerűbb csapata az FK Borac Banja Luka 2011-ben először nyerte meg a bosnyák első osztály trófeáját. A mindig élcsapatnak számító Borac az idei szezonban viszont csak az 5. helyen ért célba. Egyetlen nemzetközi kupasikerük '92-re datálódik, amikor is a BVSC elleni győzelemmel elhódították az utolsó Mitropa-kupát (1-1-es végeredmény után tizenegyesekkel kerekedtek fölül a magyar csapaton).

boracbanjaluka.jpg

A 2011-es bajnokcsapat

Az elmúlt idényben öt szerb klub szerepelt a 16 csapatos Premier Ligában. A Banja Luka (5.), a Radnik Bijeljina (10.) a Slavija (12.), a Drina Zvornik (13.) és a 15. Mladost Velika, amely így kiesett az élvonalból.
Jövőre helyettük a friss feljutó Rudar Prijedor fogja ötödik csapatként képviselni a szerb vonalat, míg bosnyák oldalról pedig a Mladost Doboj kap majd szerepet.

Az egykori Jugoszlávia utódállamainak futballja kapcsán vissza-visszatérő kérdés, hogy hány nagyszerű válogatott jön még létre ezekben az országokban? A szegényes infrastruktúra és a hátrányos helyzet ellenére folyamatosan kiválóan, mondhatni erőn felül teljesítenek és ontják a fiatal tehetségeket. A legfőbb válasz pedig talán a mentalitásukban rejlik, hiszen mindig is harcos népek voltak és történelmük során mind a mai napig tudják, hogyan kell küzdeni saját magukért. Legyen az a harctér, vagy éppen a pálya.
Erre utal például az FK Borac beceneve is: „harcosok”…

1011_borac-zeljeznicar_6.jpg

Fotók: Google 

 

Ha még több kuriózumnak számító foci-témára vagy kíváncsi, akkor látogass meg a Facebookon is: https://www.facebook.com/futballkutato

A bejegyzés trackback címe:

https://afutballkutato.blog.hu/api/trackback/id/tr367587334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása