A jenkik magyar úttörői
2016. május 25. írta: A FutballKutató

A jenkik magyar úttörői

Amikor az FC Dallas öt esztendővel ezelőtt 1-0-ra legyőzte a Pumas UNAM csapatát mexikói földön a CONCACAF-zóna Bajnokok Ligájában, azzal egy 1963 óta nem látott tettet hajtott végre. Az utolsó – és egyben első – amerikai klub, amely nyerni tudott Mexikóban, a magyar kivándorlók által alapított New York Hungaria SC volt.

 

„A csordultig telt stadion látványa szokatlan volt számunkra, hiszen általában kétezer néző előtt játszottuk meccseink nagy részét. Nem ismertek és alábecsültek minket, amely később előnyünkre vált a pályán.”

goal-king1-photo.jpgAz imént elhangzottak az 1962/63-as mexikói bajnokcsapatot, a CD Oro-t mesterhármasával elintéző Andrew Mate, vagy más néven Máté András szavai, aki első amerikai játékosként triplázott a Bajnokok Kupájának (Champions Cup) történetében.

„A góllövés számomra természetes volt” folytatja az 1957-ben USA-ba kivándorolt magyar támadó. „Sikereimet gyorsaságomnak és erőszakosságomnak köszönhettem. Az edzőnk, Henni Géza mindig azt mondta a mérkőzések előtt, hogy csak adjátok a labdát Andynek és ő majd megnyeri a meccset.”

A visszavágót Bronxban (New York) rendezték, ahol az Oro mindent egy lapra feltéve rohamozta a Hungaria kapuját, de 2-1-es vezetésüknél Máté egalizált, ezzel továbblőve a követező körbe az amerikai-magyar együttest.

„Ezt megelőzően is játszottunk már külföldi gárdákkal New Yorkban és néhányunknak az amerikai ligaválogatott tagjaként szerencséje volt közel-keleti klubok ellen tapasztalatot gyűjteni. A mexikói túra viszont egy megfizethetetlen, örök emlék marad.”

A New York Hungaria SC-t egyébként 1920-ban alapították. Ekkoriban a German American Soccer League (GASL) tagjának számított, amelyet fél-profi/amatőr bajnokságként 1923-ban indítottak útjára és New York környéki egyesületek vettek részt rajta. Az nemzetközi szintéren való indulási jogot mégis az országos National Challenge Cup tornán vívták ki.

„Nagy riválisaink voltak országszerte, például Bostonból, vagy Chicagóból, de mi bebizonyítottuk, hogy 1962-ben mi voltunk a legjobbak.”

usa7.jpg

A New York Hungaria SC

A Bajnokok Kupájának következő köre azonban már megálljt jelentett a Hungaria számára, hiszen a mexikói CD Guadalajara túl nagy falatnak bizonyult (0-0; 0-2).

„Mint a kupa címvédői, nagyon jól játszottak és korábbi ellenfelünktől eltérően tökéletesen felkészültek belőlünk.”

És hogy milyen bravúrnak is számított ez a siker az amerikai futball történelmében, azt leginkább azoknak a csapatoknak a száma jelzi, amelyek az azóta eltelt 48 évben próbálkoztak ezt újra véghezvinni. Nem kevesebb, mint 24 egylet (az amatőröktől egészen a dúsgazdag profikig) kísérelte meg, ám ez végül a Dallasnak jött össze.

„Nem voltam meglepve. Tudtam, hogy előbb, vagy utóbb, de újra megtörténik. Mindig is követtem a nemzetközi labdarúgás eseményeit és boldog vagyok, hogy az amerikai foci ilyen szinten is egyre jobb lesz.”

Az 1963-as tornát végül a haiti (!) Racing Club Haitien nyerte meg, ahonnan a gólkirály személye is kikerült – holtversenyben Máté Andrással. A magyar gólvágó ezután egyszer szerepelt az amerikai válogatottban is (1964-ben az Anglia elleni 10-0-s fiaskó alkalmával), majd klubkarrierjét Németországban folytatta, hogy aztán 41 évesen New Yorkban zárja azt le.

Alig egy évvel élte túl dicsőségük megismétlését, de a New York Hungaria SC és a saját nimbusza örökké töretlen marad.

 

A New York Hungaria SC kerete az 1963-as CONCACAF Champions Cup-on:

Kapusok: Gerley Viktor

Védők: Kerti John, Resznecki Tibor, Zsidó Domokos

Középpályások: Dietrich Albrecht, Henni Miklós, Andrew Mate, Pál József, Szalay Tibor

Csatárok: Bugard Árpád, Joseph Csabay, Andy Cziotka, Tony Domborovski, Charles Horvath

Vezetőedző: Henni Géza

 

Forrás: sonahrsports.com

Ha még több kuriózumnak számító foci-témára vagy kíváncsi, akkor látogass meg a Facebookon is: https://www.facebook.com/futballkutato

A bejegyzés trackback címe:

https://afutballkutato.blog.hu/api/trackback/id/tr168744538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása