Elefántfutball
2016. március 20. írta: A FutballKutató

Elefántfutball

1899 júniusában Prestonba érkezett a Lord John Sanger and Sons vándorcirkusz, a 19. század végének leggrandiózusabb showja. Még több elefánt, oroszlán és előadó, mint amit eddig valaha látott a világ közönsége. A műsor fénypontja kétségtelenül a bohócnak öltözött 36 esztendős Jimmy Trainer egykori walesi kapus, a legendás Preston North End duplázó bajnokcsapat hálóőrének produkciója volt egy hatalmas elefánttal.

img_20160320_135433.jpg

Palm egy 5 tonnás vadonban nevelkedett ázsiai jószág, amelynek kora ismeretlen, viszont vélhetően legalább dupla annyi idős volt mint Jimmy. Az ázsiai elefántok híresek kiemelkedő intelligenciájukról és ügyes lábaikról, a cirkusz ötletgazdái pedig egy egész műsorszámot építettek erre a lehetőségre.

Az újságok ezzel voltak tele, mindenki a szokatlan bemutató lázában égett. Az előadás napján aztán óriási tömeg gyűlt össze a Moor Parkban. A fő attrakció 3-3 tizenegyesrúgásból állt egy túlméretezett labda segítségével. Palm mindhárom lövését elemi erővel bombázta kapura, amelyből a népszerű portás kettőt hárított. Jöhetett tehát Trainer, akinek ellenben esélye sem volt:

„…szinte teljesen beterítette a kaput gigantikus testével…”

 A cirkuszi elefánt végül 1-0-ra nyert a profi futballista ellen. Megőrült az egész város, mindenki Palm-t akarta legyőzni.

A történet azonban nem végződött happy enddel. Jimmy Trainer egészsége megromlott és vagyonát is elvesztette, majd 1915-ben meghalt. Palm még teljesített pár előadást, ám egy idő után unalmassá vált a szerepe és nem sokkal ezután lelőtték, miután megölte egyik gondozóját.

A cirkusz műsorában ezután már nem szerepelt soha többet elefánt, sőt az elefántfocit Nagy-Britannia összes cirkuszának programjából törölték.

 

Manapság viszont mégis létezik, kicsit más formában, más kontinensen, a modern világ vívmányainak megfelelően. 2014-ben Thaiföldön elefántfutball-világbajnokságot rendeztek…

 

Forrás: WSC magazine 349

Ha még több kuriózumnak számító foci-témára vagy kíváncsi, akkor látogass meg a Facebookon is: https://www.facebook.com/futballkutato

A bejegyzés trackback címe:

https://afutballkutato.blog.hu/api/trackback/id/tr558506684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása