Ultracsoportok összecsapása is lesz a spanyol-olasz derbi az argentin harmadosztályban!
2015. május 29. írta: A FutballKutató

Ultracsoportok összecsapása is lesz a spanyol-olasz derbi az argentin harmadosztályban!

Pikáns csatának ígérkezik a két hét múlva sorra kerülő Sportivo Italiano – Deportivo Espanol argentin 3. ligás bajnoki mérkőzés, amelyet lehet akár európai nemzetek rangadójának is nevezni. Valóban nem túlzó állítás ez, hiszen mindkét klubot egy-egy európai állam bevándorlói alapították.

 

Nem ritka példa ez Dél-Amerikában, ahol számos, más kontinensről származó nemzet alkot kisebb-nagyobb közösségeket. Ezek beolvadása a célország társadalmába az elmúlt évtizedekben sikeresen megtörtént, de hagyományaikat, történelmüket és persze törekvéseiket így sem hagyják elveszni. Így van ez a fent említett két csapat esetében is.

Nagyon sok a párhuzam az együttesek történelmében, az ember akár azt is gondolhatná, hogy szándékosan alakították így az Argentínában élő spanyolok és olaszok büszkeségeinek históriáját. Az Italianot 1955-ben, míg az Espanolt egy esztendővel később hozták létre az immigránsok, ám az első években jelentősebb eredmény nélkül tengődtek az alsóbb osztályok bugyraiban. A „Gallegosnak” jött össze hamarabb az áttörés, ugyanis 1967-ben feljutottak a Primera Divisiónba, míg az „Azzurok” ezt csak az 1986/87-es idényben könyvelhették el. Ekkorra a spanyolok már stabil tagjai voltak a legmagasabb diviziónak, olyannyira, hogy ’89-ben a harmadik, míg ’92-ben a második pozíciót érték el úgy, hogy közben legyőzték például az Independientét, a San Lorenzot, vagy a korábbi bajnok River Plate-et!

10343661_298194933674003_3324870446167394135_n.jpg

LA 55 (Deportivo Espanol)

A fényes múlt azonban mára erősen elhalványult. Jelenleg mindkét gárda a harmadosztály középmezőnyének végén tanyázik és kicsi az esély arra, hogy ez a közeljövőben pozitívabb irányba forduljon. Vitathatatlan, hogy a Deportivonak vannak jobb lehetőségei. Elég csak megemlíteni a 34 ezer férőhelyes arénáját, az Estadio Nueva Espanát, de az anyagi opciói is szerteágazóbbak. Ahogy az lenni szokott, ezek a különbségek a derbi napján mind kiegyenlítődnek és egyenlő eséllyel esnek majd egymásnak a küzdő felek.

A szurkolótáborok is készülnek már az összecsapásra. Mivel az olaszok lesznek a pályaválasztók, így a La Barra del Tano (a hazaiak vezető ultracsoportja) mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy félelmetes katlanná alakítsa a 8 ezres República de Italiát. Azonban nem kell féltenünk az LA 55-öt sem, amely nem szokta elhanyagolni az idegenbeli túrákat.

unnamed.jpg

La Barra del Tano (Sportivo Italiano)

Az eredmény tehát megjósolhatatlan, ám egy dolog biztosnak látszik: nagyszerű mérkőzést fog vívni egymással a két fél, kiváló szurkolói előadásokkal körítve.

A FutballKutató természetesen ott lesz a helyszínen és dokumentálni fogja a történéseket.

 

Sportivo Italiano – Deportivo Espanol (argentin 3. liga, 2015.06.13.)

16 forduló után az Italiano a 16., míg az Espanol a 17. helyet foglalja el a 22 csapatos argentin harmadosztályban.

 

Ha még több kuriózumnak számító foci-témára vagy kíváncsi, akkor látogass meg a Facebookon is: https://www.facebook.com/futballkutato

A bejegyzés trackback címe:

https://afutballkutato.blog.hu/api/trackback/id/tr407503426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása