Oroszország gyűjti az ukrán csapatokat!
2014. szeptember 20. írta: A FutballKutató

Oroszország gyűjti az ukrán csapatokat!

Sorsfordító éveket él meg az ukrán labdarúgás, méghozzá hatalmas hullámhegyekkel és -völgyekkel megspékelve, hiszen amíg 2012-ben Európa-bajnokságot rendezhetett keleti szomszédunk, addig idén az orosz-ukrán konfliktus negatív következményeiként folyamatos veszteségeket szenvedhettek el. Mint ismert, a Krím-félsziget már nem Ukrajna része, de ami dolgozatom szempontjából még fontosabb, a futball terén is pótolhatatlan a hiány és ennek a folyamatnak még koránt sincs vége, mert az ország futballjának egyik fellegvára, Doneck is a krímiek sorsára juthat.

Crimea.jpg

A háborús viszonyoknak köszönhetően az elmúlt idény nem zajlott zökkenőmentesen az ukrán Premier Leagueben, hiszen már márciusban biztosnak látszott, hogy a nagyon fájó területi károsodás a sportra is nagy hatással lesz. A 2013/14-es szezonban még 16 csapat vágott neki az első osztálynak, ebből azonban három már szinte garantálható, hogy soha nem fog újra. Az Arsenal Kijev esete elég egyszerűnek tekinthető, mivel csődbe ment, eredményeit törölték és amatőr státuszt kapott, viszont az FC Sevastopol és a Tavria Simferopol önhibáján kívül kényszerült irányváltásra és gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra megszűnt létezni korábbi valójában.

A két gárda a legmagasabban jegyzett futballklubjai a félszigetnek, amelyek a másodosztályú Yaltával kiegészülve egy tollvonásra az orosz harmadik ligában találta magát. Az elmúlt bajnokságban zömében ukrán játékosokat foglalkoztató együttesek mára – a helyi szövetség szabályai szerint – kizárólag hazai focistákat alkalmazhat. Ám nem csak a keret, de a névváltoztatás is szükségszerű volt és alig pár hét alatt színorosz klubként olvadhattak bele a harmadosztály déli csoportjának tagjai közé. A szurkolók így ez ősztől már nem a Dinamo Kijev, vagy a Shaktar Doneck sztárjai ellen kell buzdítaniuk kedvenceiket, hanem például a Sochi FC, vagy éppen a Krasnodar fiókcsapata ellenében.

Az egykori Szovjetunió utódállamának labdarúgása ezzel a manőverrel – a Simferopol '92-es sikerének köszönhetően – csupán egyetlen bajnoki címet bukott, ám a Tavria elmúlt évi kieső pozíciója illetve a Sevastopol kilencedik helyezése ellenére hiányuk jóval fájóbb lesz. Az előbbi együttes egyébként is az egyik legrégebben létrehozott gárda, amely alapítója volt az egyesült profi ligának és a rögtön megszerzett elsőségével még a BL-be is kvalifikálta magát, ahonnan bár az első körben búcsúznia kellett a svájci Sionnal szemben, mégis letette névjegyét. Sevastopolban nem könyvelhettek el hasonló eredményeket, így a változások sem rázták meg annyira azt a miliőt, amely története során már 9-szer (!) kényszerült nevet változtatni:

„Kaptunk egy új orosz címet és egy új csapatot, olyan játékosokkal, akiknek van orosz útlevele.” nyilatkozta szinte érzelemmentesen a klub szóvivője.

fcts_20131004_7.jpg

Látszólag könnyen történt az egyesületek importálása az idegen rendszerbe, azonban az UEFA egyelőre határozottan ellentétes véleményt fogalmazott meg az üggyel kapcsolatban:

„Figyelembe véve a bonyolult politikai helyzetet, az UEFA úgy döntött, hogy addig nem ismeri el a krími klubok által játszott mérkőzéseket az Orosz Labdarúgó Szövetség égisze alatt, amíg nem rendeződnek a viszonyok.”

Az eddigi eredményeken egyértelműen meglátszik, hogy az említett gárdák történetük legnehezebb időszakát élik, ugyanis a nem éppen neves harmadosztály déli csoportjának utolsó helyein tanyáznak és esélyük sincs arra, hogy ezen a közeljövőben változtatni tudjanak. Bár a jelenlegi szezonban a frissen feljutó Olimpik Doneckkel kiegészülve 14 csapat vágott neki az UPL-nek, azonban az erősen kérdéses, hogy ténylegesen mennyi fogja befejezni. A híradások szerint, Doneck és Luhanszk környéke a két szembenálló ország konfliktusának aktuális forráspontja és amennyiben itt is megismétlődnek a korábban elhangzott események, az könnyen végleg megpecsételheti Ukrajna labdarúgását. Mindenesetre a Shaktar sztárjai a bajnokság elejét ki is hagyták különböző okokra hivatkozva, de meglehetősen hamar visszatértek társaikhoz, mégpedig leginkább azért, mert a bombatámadást ért Donbass Aréna helyett jóval nyugatabbra, Lvivbe játszhatják hazai meccseiket.

„Féltünk visszajönni abba a régióba, ahol harcok folynak. Csakis egyetlen dolog lebegett a szemünk előtt, a családunk biztonsága.” mondta a középpálya egyik meghatározó brazilja, Alex Teixeira.

article-2572777-1C092F1B00000578-204_964x717.jpg

Nem lehet tudni, hogy mi lesz a végkifejlet és főleg azt nem, hogy mikor rendeződnek a viszonyok, egy azonban már most biztosnak látszik: az évekkel ezelőtt felmerülő közös orosz-urán csúcsliga ötlete, amelyben a legjobb nyolc csapat vett volna részt, valószínűleg már soha nem fog megvalósulni.

 

Ha még több kuriózumnak számító foci-témára vagy kíváncsi, akkor látogass meg a Facebookon is: https://www.facebook.com/futballkutato

A bejegyzés trackback címe:

https://afutballkutato.blog.hu/api/trackback/id/tr306713767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Latz von W. 2014.10.02. 17:38:28

Igazán nagy kár a szép múltú szimferopoli gárdáért, én főleg őket sajnálom. Még tavasszal volt egy jó cikk a Guardianban a Tavrijáról, érdemes elolvasni utólag is, a történtek ismeretében: www.theguardian.com/world/2014/mar/22/crimea-ukraine-football-ultras

Csak remélni tudom, hogy fognak még magasabb szinten játszani. Ők egyébként FK TSZK (Futbolnyij Klub Tavrija Szimferopol Krim), a szevasztopoliak SZKCSF (Szportivnyij Klub Csernomorszkogo Flota) néven folytatják az orosz harmadosztályban. A jaltai csapat legalább megtarthatta régi nevét, ők továbbra is a mesés hangzású Zsemcsuzsinát használják.

Érdekes kérdés, hogy mi lesz Doneck és Luhanszk környékének sorsa. Esetleges Oroszországhoz csatolás esetén vajon a Sahtart, a Metalurhot és a Zorját is a harmadik vonalba sorolnák? Egyáltalán életben maradnának-e ezek a klubok, vagy újak alakulnának helyettük, netán az ukrán oldalra költöznének?

A legfontosabb kérdés persze az, hogy mikor lesz vége az ukrán-orosz konfliktusnak. Mindenki azzal járna a legjobban, ha mielőbb rendeződne a helyzet.

A FutballKutató · https://www.facebook.com/futballkutato 2014.10.02. 21:33:10

Köszönöm szépen a hasznos kiegészítést :)
Sajnálom én is az említett 3 csapatot, mint ahogy a példa is mutatja, nem könnyű újrakezdeni. Egyébként akármi megtörténhet még, de jelenleg nem tartom valószínűnek, hogy pl. a Sahtar is eltűnhet a süllyesztőben, azonban valóban az lenne a legjobb, ha minél hamarabb békét kötnének a felek.
süti beállítások módosítása