Magyarország legkisebb települése, ahol focicsapat működik
2021. december 25. írta: A FutballKutató

Magyarország legkisebb települése, ahol focicsapat működik

Három évvel ezelőtt számoltam be a csupán 36 fős lélekszámú B.A.Z. megyei Keresztétéről, amely akkor a legkisebb, futballklubbal rendelkező község volt az országban. Azóta sajnos megszűnt a csapat (2019-ben), ezért újra elkezdtem felkutatni azt a helyszínt, amelyik átvette ezt a kivételes címet.
Megvizsgálva a 100 fő alatti falvak bőséges sorát, sikerült is megtalálnom a nyugati végeken, Vas, Veszprém és Zala megye határvonalán, az egy főutca és egy mellékutca nagyságú #Keléd képében. A felületeimen sokszor bemutatott észak-keleti példákkal ellentétben itt igencsak pozitív összkép rajzolódhat ki az ide látogató számára, ugyanis nemhogy csökken, hanem egyenes emelkedik a lakosság száma, saját termesztésű zöldségekből mintagazdaságot működtetnek, és lelkesen ápolják a helyi hagyományokat. Bár a bolt és a kocsma közös épülete már 20 éve bezárt, de a hivatal egyik helységében kialakított alkalmi bevásárló területen két naponta összegyűlnek a helyiek élelmiszerbeszerzés és persze beszélgetés céljából.
A falu valódi fóruma azonban mégis a sportöltözőnél van, mely a helyi közösségi élet legfőbb színtere. Az edzések és meccsek alkalmával a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki kilátogat a sportpályához, hogy találkozhasson az ismerősökkel, rokonokkal és bíztathassa a labdarúgókat.
Már az 1950-es években is volt itt focicsapat és egészen 1967-ig működött, de a település mérete miatt nem tudták tovább fenntartani. 45 esztendő nihil után azonban újra megteremtették az egyesület alapjait és azóta rendszeresen versenyeznek a megyei harmadosztályban (a sárvári csoportban). A helyiek büszkék az egyesületre és Kelédet - maguk között - nem csak Magyarország, hanem egész Európa legkisebb településeként tartják számon, ahol hivatalos futballcsapat üzemel. Ráadásul számos helyi fiatallal a soraiban és meglepő módon jó pár borsodi gyökerekkel rendelkező, rutinosabb játékossal, akik a jóval kedvezőbb munkalehetőségek miatt választották a nyugati határszakaszt. Az egyedülálló eredmények legfőbb letéteményese a polgármester, Feiler Ferenc Miklós, akit nemrég Magyar Arany Érdemkereszttel is kitűntettek a község gazdasági, kulturális és sportéletének fellendítéséért.
Erdélyi János filmrendező egy dokumentumfilmet is készített Kelédről „Mert kell egy csapat!” címmel, középpontjában a helyiekről, a fociról, a munkáról, a közösség- és munkahelyteremtésről.
Így élnek tehát ebben az eldugott kis közösségben, mely a környékbeliek számára is egyre népszerűbb, hiszen az elmúlt 10 évben szinte megduplázódott a lakosság (2011-ben: 72 fő, 2021-ben: 110 fő).
A hazai meccsek alkalmával pedig egyre több az olyan eset, amikor nagyobb számban gyűlnek össze a pálya körül, mint ahányan Keléd házaiban laknak.
meghivo-erdelyi.jpg
Kép: janoshaza.hu
(Köszönet a plusz információkért Feiler Ferenc Miklós polgármester úrnak!)
Az eredeti bejegyzés: Facebook
Elérhetőség:
e-mail: futballkutato2010@gmail.com 

A bejegyzés trackback címe:

https://afutballkutato.blog.hu/api/trackback/id/tr3316792718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása