Az anglo-skót törpe tündérmeséje
2016. május 09. írta: A FutballKutató

Az anglo-skót törpe tündérmeséje

Valahol a Csalagúton túl, ahol a Loch Ness-i szörny évszázados legendája rémisztgeti az embereket és ahol a ”házasságipar” a legfőbb húzóerő, létezett egy fekete-fehér, olykor kék göncöt viselő apróság, amely pontosan hetven éve látta meg a napvilágot és 2007-ben belekóstolhatott az óriások játékába is. Alig egy esztendőt tölthetett meseországban, majd mintha mi sem történt volna, örökre a ködbe burkolózó dombok árnyékába veszett.

Amikor a Gretna FC 2006-ban bejutott a skót FA-kupa döntőjébe – ezzel automatikus indulási jogot nyerve az UEFA-kupába – senki sem gondolta, hogy a különös sikertörténet ilyen hamar csúfos véget ér. Az alig háromezer lakosú városkában, ahol Skócia minden hatodik házassága köttetik, a helyi futballklubot sorozatos pénzügyi szabálytalanságok után véglegesen elsüllyesztették a brit futball tengerén.

gretna-football-club-scottish-cup-raydale-park_3230837.jpg

No, de ne rohanjunk ennyire előre, hiszen az egyesület igen csak egyedi történelmet tudhat magáénak. Rendkívüli módon – skót mivolta ellenére – 1947-től egészen 2002-ig angol ligákban versengett, ekkor azonban harmadik kísérletüket siker koronázva felvételt nyertek hazájuk szövetségéhez. Pedig a ’90-es években még a Rochdale, vagy a Bolton Wanderers ellen is megméretették magukat, amivel a ’fekete-fehér’ egylet lett az első (az amatőr Queens Park óta), amely skót gárdaként a világ legnevesebb kupasorozatában szerepelhetett. Aztán az új évezredben már a láncdohányos angol üzletember, Brooks Mileson tőkeinjektálásának köszönhetően a negyedosztályból indulva három év alatt szabályszerűen átrobogott a ligarendszeren. A Premiership-ig jutva minden alkalommal bajnoki címet ünnepelhetett, idényenként átlagban 100 gólt rúgva. A nem mindennapi történetet tovább szépíti, hogy a csapat legeredményesebb játékosának ebben az időszakban az orvosként praktizáló Kenny Deuchar, vagyis Dr. Goal számított, akinek pályafutásában ez a bámulatos négy esztendő azóta is aranybetűkkel van bevésve.

57561526.jpg

Brooks Mileson, a büszke elnök

Nagy várakozással tekintettek első élvonalbeli szezonjuk elé 2007 nyarán, de hamar kiderült, hogy nem lesz benne sok köszönet. A felkészületlenség okozta számtalan vereséget, a hazai pálya előnyének hiánya (a 80 mérföldre lévő Motherwell volt az ideiglenes otthon), a fizetések, valamint a számlák kiegyenlítésének elmaradása csak tetőzte. Mellesleg a különc tulaj is – betegségére hivatkozva – a lelépés gondolatával foglalkozott. 2008 áprilisában már lehetett sejteni, hogy valami nagyon szörnyű, ám az előzmények alapján nem túl váratlan esemény fog bekövetkezni.

_44680762_gretna_demise_416.jpgElbocsájtották az összes alkalmazottat, a gárdát pedig a következő szezontól visszasorolták a harmadosztályba. Ott azonban tulajdonos és támogatók hiányában később nem tudták vállalni az indulást. Így végül augusztus 8-án a Gretna FC-t felszámolták és megszűnt létezni…

A szurkolók számára fájdalmas volt a búcsú. Közülük a legkitartóbbak naptárában azóta is gyásznapként szerepel az eset. Ugyan a leghűségesebb drukkerek létrehoztak egy együttest Gretna FC 2008 elnevezéssel, de a névazonosságon kívül semmi más nem köti elődjéhez és azóta is csak az ötödik vonalban szerénykedik. Mileson sem viselte jól a történéseket. Alig három hónappal később holtan találtak rá udvarának medencéjében.

A Gretna FC tehát nem hagyott mély nyomot maga után a legmagasabb szinten és az élvonal történetének egyik leggyengébb teljesítményével (38 meccsen mindösszesen 5 győzelemmel és 8 döntetlennel, majd 30 ponttal lemaradva a bennmaradó helytől) merült alá a feneketlen mélységbe. A kaland azonban mégis meseszerűen végződött az utolsó forduló 90. percében szerzett Hearts elleni győzelemmel, amely vélhetően örökre méltó elválást jelentett az óriások földjétől.

57561827.jpg

A megemlékezést pedig mivel is lehetne ízlésesebben lezárni, mint a kupadöntőre készített slágerrel, amely anno hetekig szerepelt Nagy-Britannia TOP30-as listáján:

The Hugh Trowsers  -  "Living the Dream"  (UK Indie charts TOP30; 2006)

Fotók: Getty Images

Ha még több kuriózumnak számító foci-témára vagy kíváncsi, akkor látogass meg a Facebookon is: https://www.facebook.com/futballkutato

A bejegyzés trackback címe:

https://afutballkutato.blog.hu/api/trackback/id/tr938695874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása