Cirkuszt és kenyeret a népnek, avagy hülyítés az indiai szuper liga!
2014. december 21. írta: A FutballKutató

Cirkuszt és kenyeret a népnek, avagy hülyítés az indiai szuper liga!

Egészen elképesztő, ámde igaz, egy alig 5 ezer lelket számláló állam labdarúgó válogatottja megelőzi a FIFA-világranglistán az 1,2 milliárd lakosú Indiát!

teammontserrat1.jpg

Montserrat válogatottja

Montserrat szigete annyira kicsi, hogy kevesebben élnek rajta, mint ahányan megtekintették az egyik legkevesebb nézőt számláló indiai első osztályú mérkőzést (a Pune FC meccsén a hivatalos adatok szerint 7517-en voltak jelen az első fordulóban).

A hatalmas ázsiai ország jelenleg a 171., míg a miniállam a 169. a FIFA legfrissebb világranglistáján. A figyelemfelkeltő eredmény értékét csak tovább növeli, hogy a közép-amerikai szigetecskén egy vulkánnak köszönhetően nagyon ritkán rendeznek futballmérkőzést. Ennek tevékenysége ugyanis nemrégen a sziget felét eltűntette – köztük az egyetlen épkézláb stadiont is – így a válogatott a környező országokban, vagy Angliában kénytelen összeverbuválódni. A legjobb játékosaik többnyire itt, a negyedosztálytól egészen a hetedosztályig szereplő klubokban kergetik a labdát…

soufriere_hills_q_1_49214.jpg

A vulkánkitörés után...

A montserrati válogatott 1973-ban alakult elég kezdetleges keretek között és egészen 2002-es VB-selejtezőkig várniuk kellett arra, hogy tétmeccsen is megmutathassák tudásukat. Ekkor a ranglista alapján a világ legrosszabb nemzeti csapatát köszönhettük személyükben, még egy döntő mérkőzést is rendeztek a másik legalacsonyabban rangsorolt Bhutánnal szemben, amelyet 4-0-ra elvesztettek. (A futballtörténelem ezt a meccset azóta is a „”Másik Döntőnek” hívja, ugyanis a VB-döntővel egy időben vívta a világ akkori két leggyengébb gárdája.)

Ez volt a mélypont, azonban most beköszöntött az aranykor! A csapat még sohasem volt ilyen előkelő helyen, legutolsó három meccsükön nem kaptak ki és kis híján továbbjutottak a Karib-kupa második körébe, ami mondanom sem kell, hogy történetük legnagyobb sikerét jelentette volna. Bhutánt pedig egyszerűen faképnél hagyták, akik továbbra is a tök utolsó, 209. pozíciót érdemlik ki.

A megismert tényekkel szemben Indiában kiöregedő sztárok egész sora játszik a hatalmas összegeket befektető klubok színeiben, nagyszámú közönség és milliónyi TV-néző szeme láttára. Bár mindkét ország esetében igaz, hogy a labdarúgás még mindig csak a második legnépszerűbb sportág, az óriási kontraszt elgondolkodtató.

Az ilyen dolgok miatt is szép játék a futball.

hdacd.png

Del Piero, Pires és a többiek...

Montserrat legutóbbi 3 hivatalos mérkőzése:

Brit-Virgin-szigetek – Montserrat 0-7

Montserrat – Amerikai-Virgin-szigetek 1-0

Montserrat – Bonaire 0-0

 

Ha még több kuriózumnak számító foci-témára vagy kíváncsi, akkor látogass meg a Facebookon is: https://www.facebook.com/futballkutato

A bejegyzés trackback címe:

https://afutballkutato.blog.hu/api/trackback/id/tr87001921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B0V9B 2015.01.31. 11:39:07

Nagyon jó cikk lett ez is, úgy mint az összes többi! :) A facebook oldaladon ígértél egy hosszabb beszámolót a Grönlandi válogatottról anno, az készül már vagy van valami hír róla? Nagyon várom!

Csak így tovább! :)

A FutballKutató · https://www.facebook.com/futballkutato 2015.02.06. 22:11:31

@B0V9B: Köszönöm szépen az elismerést. Sajnos az utóbbi időben kevesebb az időm jóval, de a grönlandi foci téma már erősen terítéken van, másik két érdekes történettel együtt. Ígérni tudom, hogy hamarosan jönnek az újabb, remélhetőleg hasonlóan tetsző írásaim. Addig is kövess a FB-n!

B0V9B 2015.02.07. 08:52:41

@A FutballKutató: Már megtettem, ott is nagyon jó kis sztorik vannak. Már régóta kerestem egy ilyen oldalt, egyedül azt sajnálom hogy csak most nemrég találtam rád. Esetleg ha van egy két érdekes ötletem azt itt osszam meg vagy esetleg facebook-on? Például ma a német 4. osztályban megrendezésre kerül 14:00-kor az Alemannia Aachen-RW Essen feljutási derbi, amin teltház lesz, vagyis 31-32 ezer szurkoló.

A FutballKutató · https://www.facebook.com/futballkutato 2015.02.07. 10:30:58

@B0V9B: Nagyon szívesen fogadom az ötleteid. Küld el őket privát üzenetben a FB-n A FutballKutatónak, ahány csak eszedbe jut. Mindig szívesen veszem. Ott pedig majd tovább értekezünk róla.

A FutballKutató · https://www.facebook.com/futballkutato 2015.05.29. 21:25:56

@B0V9B: Szia. Jelentkeztem egy friss cikkel. Remélem mostantól már rendszeresebben tudom folytatni :)
süti beállítások módosítása