Futballcsapatba szőtt identitás
2017. július 09. írta: A FutballKutató

Futballcsapatba szőtt identitás

Guatemala déli vidéke felé haladva trópusi növényzettel borított kellemes fennsíkok és cukornádmezők pompás keveréke övezik utunkat. A négyezer lakosú Xejuyup (magyarul ejtve: shéhujup) elnevezésű városka a hegyek lábainál őrzi különös polgárait. Az első dolog, amit látsz, ha ideérkezvén kiszállsz a kocsidból, a helyi futballklub óriási címere és egy csapatkép a C.S.D. Xejuyup tagjairól.
maya1.jpg
A maja kultúra az ország mindennapjainak szerves része. A nők által viselt színes, tradicionális ruházat a legjellemzőbb, ami egy turistának először feltűnhet. Egykor a férfiak is büszkén hordták az efféle hagyományos öltözéket, azonban a modern kornak köszönhetően később már csak az idősebb generációkra volt jellemző. Antonio Perechú-t ez folyamat jó ideje aggasztotta, ezért az egykori kapus komoly lépésekre szánta el magát. Ha már saját családja szerény lehetőségei miatt profi karriert nem tudott befutni, 1982-ben megalapította a közösségre építkező C.S.D. Xejuyup csapatát, amivel célja, értékeik megőrzése és hirdetése volt. A szoknya és a póló az ősi maja világnézethez tartoznak. A színek, a hímzések és a szövőfonal-minták az ember és a természet kapcsolatát illetve elemeit sugallják.
maya2.jpg
Az ország őshonos lakossága azonban igencsak tartózkodónak számított mindig is. A szülők egyre kevésbé tanították meg gyerekeiknek a maja nyelvet és népviseletük fontosságát. Egy békeszerződésnek köszönhető globalizációs bomba pedig csak tovább erősítette ezt a folyamatot. Az Egyesült Államokból filléres ruhák tönkelege árasztotta el a hagyományokról megfeledkező embereket.
Ráadásul az 1960-1996 között zajló könyörtelen guatemalai polgárháború sem könnyített életükön. Az akkor elhunytak és eltűntek több mint 80%-a a maja társadalomhoz tartozott. Ekkoriban Xeyujupot is elfoglalta a hadsereg, a klub alapításának évében polgári erők és helyi milíciák csatároztak országszerte.
 
Antonio fia, Miguel jelenleg a gárda csapatkapitánya. Tornatanárként keresi kenyerét és néha futball-elméleti képzéseken is részt vesz. Identitástudata megegyezik apjáéval. Büszkén emlékszik vissza a nép ikeristeneikre, Hunahpura és Xbalanquera, akik a kolumbuszi időkben egy ősi labdajáték segítségével mentették meg a maja populációt. Az ifjabb Perechú szoros összefüggést érez a múlt és a jelen történései között.
 
„A jelmez egy szimbólum, és mi, a Csapat nagy felelősséggel viseljük. Ez jellemző az őshonos társadalomra, de az egész országra is.”
collage.jpg
A xejuyup-i nők szövik a férfiak ingjeit. Ez egy olyan feladat, amely 2 hónapig is eltarthat. A szoknya a helyi piacon vásárolt gyapjúból készül. Egy teljes garnitúra akár 270 dollárba is kerülhet, ami jóval több mint például Lionel Messi-, vagy Cristiano Ronaldo-mezek másolatainak értéke.
 
A csapat befolyása és az általuk felépített üzenet minden helyi fiatal számára példaként szolgál, akik átlépik a település határát. Bár az egyesület nincs és sosem volt nevezve egyetlen bajnokságba sem, de gyakran játszik barátságos meccseket országszerte amatőr ellenfelekkel szemben. Legtöbb alkalommal az ellenfél szurkolóinak elismerő taps- és bátorító szavainak viharában.
maya3.jpg

Forrás: nytimes.com

Ha még több kuriózumnak számító foci-témára vagy kíváncsi, akkor látogass meg a Facebookon is: https://www.facebook.com/futballkutato

E-mail: futballkutato2010@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://afutballkutato.blog.hu/api/trackback/id/tr5012651711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása