Futball a Forma-1 árnyékában
2017. április 03. írta: A FutballKutató

Futball a Forma-1 árnyékában

Több mint két évtizede minden év márciusában a melbourne-i Albert Parkban megrendezett Ausztrál Nagydíjjal rajtol a Formula-1 világbajnoki szezonja. A belvárostól délre fekvő liget mindig is fontos szerepet töltött be a város sportéletében. Autóversenyeket először az ötvenes években rendeztek itt, de a park otthonául szolgál több krikett-, ausztrál futball-, valamint (hagyományos) futballklubnak. A Nagydíj 1996-os Albert Parkba költözése a környékbeli lakosság tiltakozása mellett zajlott és a park híres futballcsapatát is érzékenyen érintette.
 
01_albert_park.jpg
Az Albert Park a Middle Park stadionnal (1993-ban) és egy F1-es versenyhétvége alatt (2016-ban)
 
A szóban forgó klub a South Melbourne Hellas, amely – ahogy a neve is árulkodik róla – a népes görög kolónia csapata volt. Az egyesület hivatalosan 1960-ban jött létre három bevándorlók által alapított csapat, a görög Yarra Park Aias és Hellenic, valamint az angol South Melbourne United fúziójából. Az egyesülés két lépcsőben történt, először a két rivális görög gárda egyezett meg sokadik nekifutásra 1959 szeptemberében. A Hellas Soccer Club néven tervezett induláshoz azonban találniuk kellett még egy célnak megfelelő stadiont. Emiatt vették fel a kapcsolatot a harmincas években alapított South Melbourne Uniteddel, amely ugyan egy szerényebb anyagi és szurkolói háttérrel bíró klub volt, viszont övék volt az ideális, belvároshoz közeli stadion. Ez volt az Albert Park közepén elhelyezkedő Middle Park, amelyet a liget 1880-as évek óta működő 18-as számú ováljából – vagyis krikett- és ausztrál futball mérkőzésekre használt pályából – alakítottak át futballstadionná.
 
02_middle_park_1968.jpg
A Middle Park egy 1968-as újságcikkben
 
A Middle Park megközelítőleg 18.000 néző befogadására volt alkalmas, túlnyomórészt teraszos állóhelyekkel rendelkezett, melyekről gyakran tízezernél is többen figyelték a pályán zajló eseményeket. A létesítményt a sportág egyik bölcsőjeként emlegetik Ausztráliában, ahol kivételesen a futball élvezett prioritást. A labdarúgást ekkor még a különböző etnikai kisebbségek magánügyének tekintették, szemben az ausztrálok körében népszerűbb krikettel, rögbivel és ausztrál futballal. A Middle Parknak a South Melbourne mellett társbérlői is voltak, 1957-től kezdve itt játszott a zsidó gyökerű Melbourne Hakoah, amely 1981-ben fiókcsapatként beolvadt a Hellasba, valamint 1969 és 1980 között a Melbourne Hungaria SC. Ez utóbbi csapatot az 1956-os melbourne-i olimpiát követő évben alapították a szabadságharc miatt Ausztráliában maradt sportolóink. Legismertebb futballistájuk Abonyi Attila volt, aki 61 alkalommal lépett pályára a Socceroos címeres mezében. Az 1987-ig létező Melbourne HSC gárdája az 1967-es ausztrál kupagyőzelemmel ért a csúcsra.
 
03_cimerek.png
A South Melbourne címerének változása
 
A South Melbourne Hellas színei – nem meglepő módon – a kék és a fehér voltak, kezdetben a mezen egy gallér körüli piros V-alakkal kiegészülve. Első, 1960-as bajnoki szezonjukat a Victoria állami másodosztályban kezdték meg, amelyet rögtön meg is nyertek. A következő évben, egy osztállyal feljebb az ötödik helyen végeztek, majd 1962-ben megszerezték első állami bajnoki címüket, melyet később kilenc másik elsőség követett. A legutóbbi, tízedik trófeát éppen a 2016-os idényben gyűjtötték be, ezzel a South lett Victoria történetének legeredményesebb csapata. A hatvanas évek közepétől a stadion mellett a klub is a futball helyi úttörőjévé vált, amiben nagy szerepe volt az állami labdarúgó-szövetség vezetőjévé előlépő görög származású klubelnöknek. Az első évtizedben szinte kizárólag hellének játszottak a csapatban, de nem csak a helyi több mint félmilliós kolóniából, hanem az anyaországból is érkeztek labdarúgók. A sportág ekkor egyfajta hidat képezett Görögország és az Újvilág között. Az 1970-es években már az Egyesült Királyságból is érkeztek futballisták a Hellashoz. 1973-ban megpróbálkoztak két korosodó és lejárt szerződésű manchesteri legenda, Bobby Charlton és Denis Law szerződtetésével – sikertelenül.
04_1960.jpg
A South Melbourne Hellas első, 1960-as csapata
 
1977-ben a Hellas részvételével alakult meg Ausztrália első országos bajnoksága, a National Soccer League. A kezdeti bizonytalan időszak után a ’80-as évekre a liga egyik élcsapatává váltak, 1984-ben szerezték meg első ausztrál bajnoki címüket. A liga lebonyolítása alapszakaszból és rájátszásból állt, az alapszakaszt három alkalommal nyerte a melbourne-i gárda, a rájátszás végét jelentő bajnoki döntőig hétszer jutottak el. A versenysorozat 2004-es megszűnéséig összesen négy bajnoki trófeát nyertek és ezzel (hármas holtversenyben) a South Melbourne az NSL történetének legeredményesebb klubja.
 
05_puskassal.jpg
A South Melbourne Hellas csapata Puskás Ferenc vezetőedzővel
 
Ha nekünk magyaroknak ismerősen cseng a South Melbourne Hellas neve, akkor az Puskás Ferenc miatt lehetséges. Puskás egy nagy tervekkel induló utánpótlás akadémia hívására érkezett a déli földrészre, amely röviddel az alapítása után csődbe ment. Ausztráliában viszonylag kevesen ismerték a hatvanas éveiben járó klasszist, ám a Panathinaikosznál eltöltött korábbi sikeres évek ­– két bajnoki cím és BEK-döntő – miatt a görögök körében nagy tiszteletnek örvendett. 1989-ben a fél-profi státuszú Hellas állást ajánlott neki, így a melbourne-i gárda lett edzői pályafutásának utolsó klubcsapata. A közös munka egy alapszakaszban elért második hellyel és az egyesület történetének első kupagyőzelmével indult. A következő szezonban egy újabb alapszakaszbeli második hely után a bajnoki döntőig jutottak, ahol drámai tizenegyes-párbajban legyőzték a városi rivális Melbourne Croatiát – a horvát bevándorlók helyi csapatát. Puskás utolsó évében a South harmadik helyen jutott a rájátszásba, ahol az elődöntő jelentette számukra a végállomást, csakúgy, mint az ezt követő két évben. 1994-től két éven át egy másik magyar származású szakember, a korábban ausztrál szövetségi kapitányként is dolgozó Árok Ferenc (Frank Arok) vezette a csapatot.

Az 1991-es bajnoki döntő végjátéka
 
1993-ban született meg a döntés, melynek eredményeként a Forma-1-es Ausztrál Nagydíj az addigi rendező Adelaide városából 1996-ban a melbourne-i Albert Parkba költözik. Ez jelentette a halálos ítéletet a leromlott állapotú Middle Park számára is. A South Melbourne Hellas utolsó bajnoki mérkőzést 1994. október 23-án rendezték a Middle Parkban, Árok Ferenccel a hazai kispadon. Ezt követően ideiglenesen az Olympic Parkba költöztek, ahol az 1991-es döntőt nyerték Puskással. A szurkolók által „Álmok földjeként” (’Field of dreams”) emlegetett Middle Park helyén ma a Formula-1-es versenypálya utolsó, célegyenesre fordító kanyarja és a boxutca bejárata található.
 

A Middle Park búcsúmeccse
 
A South Melbourne Hellas 1995-ben visszatérhetett az Albert Parkba. Új otthonukat, a Lakeside stadiont (vagy más néven Bob Jane stadiont) egy korábbi ausztrál futball- és krikettpályából, az 1878 óta működő Lake Oval-ból alakították ki. A régi létesítmény 1926-ban átadott főlelátója ma is áll, vörös tégla hátsó fala az autóverseny-közvetítések jellegzetes hátterévé vált. Az F1-es versenyzők 160 km/h-ás sebességgel esnek be a stadion parkolójában kialakított 4-es számú kanyarba, amely a csapat tiszteletére a "Hellas corner" nevet viseli.
 
06_hellas_corner.jpg
Sebastian Vettel a Hellas kanyarban, szemben a Lake Oval régi lelátójával
 
A Lakeside Stadium az Olympic Park átalakításával párhuzamosan 2011-ben multifunkcionális sportközponttá alakult át. A korszerűsítés nem a futballklub, hanem a város érdekeit szolgálta, ezért a stadion a 12.000 férőhelyes új lelátók mellett atlétikai pályával, uszodával, edzőteremmel, bárral bővült. Ezzel az a tapintható nosztalgikus futballhangulat, amelyet egykor a Middle Park is képviselt, végérvényesen eltűnt az Albert Park fái közül.
 
07_lake_oval.jpg
A Lake Oval (1878-1994)
 
08_lakeside_stadium_1995-2010.jpg
A Lakeside Stadium (1995-2010)
 
09_lakeside_stadium_2011-.png
Az átalakított Lakeside Stadium (2011-)
 
A Lakeside-ban eltöltött évek alatt a csapat megduplázta trófeái számát, két bajnoki címet és egy kupagyőzelmet szereztek, ugyanannyit, amennyit a Middle Parkban eltöltött időszakban. 1999-ben megnyerték az Óceániai Bajnokok Ligáját és ennek köszönhetően 2000-ben a Brazíliában rendezett FIFA Klubvilágbajnokságon is szerepelhettek, ahol többek között a Manchester Uniteddel is megmérkőztek a legendás Maracanában. A National Soccer League 2004-es megszűnésével a Victoria állami első osztályba tértek vissza, fél-profiként. Az országos liga helyét az A-League vette át, melyben két újonnan alapított professzionális egyesület, a 2004-es Melbourne Victory és a 2009-es Melbourne City képviseli a várost – a South szurkolóinak legnagyobb bánatára. A korábbi első számú alakulat neve a stadioncserét követően többször is megváltozott, 2005 óta South Melbourne FC néven futnak, Hellasként már csak az emlékezetben élnek tovább.
 

A cikk szerzője: Kozma Gábor

Forrás: smfc.com, pitchinvasion.net, Wikipedia

Ha még több kuriózumnak számító foci-témára vagy kíváncsi, akkor látogass meg a Facebookon is: https://www.facebook.com/futballkutato

E-mail: futballkutato2010@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://afutballkutato.blog.hu/api/trackback/id/tr4912398837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása