F.C. Pro Vercelli: 95 éves magány
2017. február 26. írta: A FutballKutató

F.C. Pro Vercelli: 95 éves magány

(A cikket írta: a Serie B magyar oldal szerkesztője)

A Pro Vercelli az egyik legrégebben alapított olaszországi futballcsapat, lévén már 1887-ben működött az együttes, hivatalos alapítása pedig 1892-re tehető. 1908 és 1922 között összesen hét bajnoki címet szereztek még a régi rendszerben, később a Serie A-ban hat szezont töltöttek el 1925 és 1935 között (ekkor volt a csapat játékosa a legendás Silvio Piola), míg a másodosztályban 13 idényt húztak le.

pro-vercelli.jpg
Vercelli egy kisváros Itália északi részén, Piemont tartományban. A várost, amely Milánó és Torinó között található félúton, megközelítőleg 47 ezren lakják. A környék híres a rizstermesztésről, hiszen a Pó-völgyben jellemző a hideg tél, valamint a csapadékos tavasz és ősz, és a nem túl meleg nyár. 1228-ban Vercelliben alapították a világ első közpénzből létrehozott egyetemét, amely akkor a hetedik volt az országban, de 1372-ben be is zárt, napjainkban a Torinói Egyetemhez tartozó Universitá del Piemonte Orientale néhány kara található a városban.

Silvio Piola mindmáig az olasz labdarúgó bajnokságok történetének legeredményesebb játékosa 364 góljával. A Pro Vercelliben kezdte karrierjét, ahol 1929-től 1934-ig 127 találkozón 51 gólt szerzett, később a Lazio, a Torino és a Novara együtteseiben szerepelt. Tagja volt az 1938-as világbajnokságon aranyérmet szerzett olasz válogatottnak, ahol 34 alkalommal lépett pályára és 33 gólt szerzett. A magyar válogatott elleni 4-2-re megnyert döntőben két gólt szerzett. Ő az olasz nemzeti tizenegy történetének harmadik legeredményesebb játékosa.
stemma_pro_vercelli.jpg

Piola távozása után a csapat azonnal kiesett a Serie B-be, és a zaklatott ’40-es években többnyire a másodosztályban szerepeltek, de volt hogy onnan is kiestek. 1948-as búcsújukkal pedig hosszú időre távol kerültek a második vonaltól. Innentől kezdve a Pro Vercelli rendszerint csak a Serie C-ben vagy még alacsonyabb osztályokban szerepelt, előfordult hogy egy-egy évtized erejéig csak a Serie D-ben versenyezhetett az egykori bajnok csapat. 1994-ben bajnokok lettek a Serie D-ben és megnyerték az amatőr Scudettót, ám további szintlépésre jó darabig képtelenek voltak.  

2011-ben már csak a rájátszásban bukták el a feljutást, 2012-ben viszont kiharcolták a másodosztályú tagságot, mellyel 64 év után kerültek vissza a másodosztályba. Balszerencséjükre csak a 21. helyen végeztek és azonnal kiestek a harmadik vonalba, de az ott elért csoportbeli második helyezéssel 2014-ben újra visszakerültek a Serie B mezőnyébe. Ezt követően viszont a 16. helyezéssel sikerült bebiztosítani a bennmaradást, majd a 2015-2016-os szezonban is egyenes ágon, a 17. helyen maradtak bent, így hosszú idő után újra, sorozatban a harmadik szezonjukat töltik a második vonalban.

A klub színei a fekete és a fehér, amelyet a régebbi időszakban egy függőleges csíkkal díszítettek. Napjainkban a fehér felső és fekete alsó a jellemző, de az utóbbi időszakban előfordult, hogy egy-egy idegenbeli szerelés csupa aranyszínből vagy csak világos zöldből állt. A csapatot "Fehéreknek" vagy "Oroszlánoknak" szokták hívni a legtöbbször.

A közelmúltban a csapat kulcsfigurája Ettore Marchi volt, aki 2013 és 2016 között szolgálta az együttest, jobbára csapatkapitányként. Egy harmadosztályú és két Serie B-s idényt töltött a piemonti klubnál a csapat mezében szerzett 35 találatával pedig a klubtörténelem tizedik legjobb góllövője lett.

Csakúgy mint a Novara stadionját, a Vercelliben található futballpályát is Silvio Pioláról nevezték el, a legendás játékos halála után, 1998-ban. A stadiont 1932-ben adták át, és Piola haláláig az Air Force-ban szolgáló katona, Leonidas Robbiano nevét viselte. Bár a 2010-es években többször felújították, az aréna abszolút a régi időkre emlékeztet: csak az egyik hosszanti oldalon van tribün, egyébként körbe csak egy öt-hat soros széksor fut, így a stadionban legfeljebb 4215-en férnek el.

A szervezett szurkolói csoportok először a '80-as években jelentek meg Vercelliben, onnantól kezdve rendszeresek voltak az összetűzések a Novara szurkolóival, amelyre még az elmúlt években is volt példa, amikor a két csapat találkozott egymással – két éve újra egy osztályban szerepelnek. A legnagyobb rivális mellett nem különösebben kedvelik a Casale, az Alessandria és a Pro Patria csapatait sem szívlelik, ugyanakkor jó kapcsolatot tartanak fenn a Pro Sesto, a Benevento, a Giulianova és a Belluno szurkolóival.

10644378_1205402472815537_4328795864773073839_o.jpg
Az előző két Serie B-s szezonhoz hasonlóan, a Pro Vercellinek alighanem ismét egészen az évad végéig izgulnia kell a bennmaradásért, jelenleg a kieső zónában helyezkednek el, de a csapat létezik és egykori sikereiket soha nem felejtjük el.

 

Képek forrása: forzaitalianfootball.com

Ha még több kuriózumnak számító foci-témára vagy kíváncsi, akkor látogass meg a Facebookon is: https://www.facebook.com/futballkutato

E-mail: futballkutato2010@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://afutballkutato.blog.hu/api/trackback/id/tr5412296219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása