Dél-Amerika hírhedt bandája
2017. január 21. írta: A FutballKutató

Dél-Amerika hírhedt bandája

Montevideo utcáin járva nem a biztonság az első szó, ami eszünkbe juthat, főleg meccsnapokon. A különböző szurkolói csoportok megszokott helyükön gyülekeznek és a koreográfiáról, az ellentáborról, vagy éppen a következő túráról egyezkednek. Ők azok, akik mindenüket egy lapra feltéve kötődnek a klubhoz és megadnak érte mindent. Ám olykor el is vesznek, méghozzá a legdrágábbat, az emberéletet. Amit Európában ultra néven ismerünk, az Dél-Amerikában a barra brava!

nevtelen_1.jpg

Gyökereik a '20-as évek Argentínájáig nyúlnak vissza, ugyanis ekkor bukkantak fel először a szervezett, erőszaktól sem visszariadó szurkolói tömegek. Az évtizedek múlásával maguk az egyesületek igényelték megjelenésüket a mérkőzéseken, hiszen az mégsem járhatta, hogy egy idegenbeli bajnokin a hazai drukkerek megfélemlítsék a játékosokat. Ezért az '50-es évtizedtől egyre népszerűbbé vált finanszírozásuk maguk a klubok által, így egyre-másra alakultak a máig tevékenyen létező brancsok. Közülük az egyik legjelentősebb az uruguayi Peñarol csapatáé, a Barra Amsterdam. Tagjaik felszerelkezve mindenhová elkísérik az imádott színeket, játsszon az akár az Amazonas mélyén, vagy éppen az Andok ormain túl. Bár egy urunak sértés ilyet említeni, de külsőségekben nagyon hasonlítanak szomszédos argentin “társaikhoz”, ami a finanszírozási forrásokat, a drogügyleteket és a jegyüzérkedést illeti.

Az arany-feketék első barrái a '70-es években jelentek meg a Centenario tribünjein, akkori molinójuk szerint 'Kontrollálhatatlan Tömeg' néven indultak. Úttörőnek számítanak a színes esernyők és a függőleges zászlók lelátói köztudatba hozásában. Az Amsterdamon belül több bagázs is üzemel, közülük a Los Feos (Csúnyák) és La 14 érdemel említést. Szokás szerint a stadiontól egy saroknyira lévő El Ombútól támadják a hazai pályát és olykor a riválisokat. 1900-ig visszakövethető vérzivataros viszonyt a legősibb ellenlábas Nacional szurkolóival ápolnak, amihez még meccs sem kell, hogy valamilyen összetűzésbe keveredjenek egymással. Az egyik legnagyobb vihart kavaró eset 1994-ben történt, amikor is a stadionban öltek meg egy rossz helyre keveredő 16(!) éves Nacional szimpatizánst. A mérkőzés nem szakadt félbe…

tattoo-tatuaje-barra-amsterdam-penarol-6-211354-barrabrava-net.jpgDe nem csak honi fronton tartják rettegésben a közeget. Egy 89-es Libertadores-kupa összecsapás után például a brazil Internacional Porto Alegre játékosaira gyújtották a buszt, miközben azt skandálták: Égjetek! A River Plate neves bandáját (Los Borrachos del Tablón) pedig össze-vissza vagdosták, többen fejsérülést szenvedtek, az argentin barrák egyik legszégyenteljesebb vereségét elkönyvelve.

A modern idők nem sokat javítottak szokásaikon, az új évezred kezdetén belső viszályok is marcangolták a brigádot, számos alkalommal a jardnak kellett beavatkoznia a belügyekbe. Nem hiába, fanatikusok alkotják a magot. Egy Sportivo Cerrito elleni ütközet alkalmával ketten gólörömtől megrészegülve átugrottak a riválisok ketrecébe, bár néhány momentummal később az egész tribün utánuk eredt, komolyabb balhé nélkül végződött portya.

2005 eseménydús esztendőnek számított az Amsterdam históriájában, amelynek leginkább a klub itta meg a levét. Volt hogy egy raktárnyi füstbombát és tűzijátékot akartak becsempészni az arénába, de akadt olyan is, hogy öngyújtóval dobták le a játékvezetőt. A Nacional elleni derbiknek pedig szokás szerint tucatnyi rendőrautó látta kárát. Cselekedeteik súlyos mínusz pontokba kerültek a Peñarolnak. A legdurvább viszont akkor jött mikor a nyílt utcán öltek meg egy átlagos Cerro-drukkert, felesége és 11 éves fia szeme láttára…

Nevüknek, megjelenésüknek szimbolikus jelentése van és bár jó kapcsolatot ápolnak néhány montevideói csoporttal, mindenki tart tőlük. Uruguayban ők a legfontosabb, legszervezettebb, legerőszakosabb banda és a kontinensen is az élmezőnybe tartoznak, pedig ott aztán komoly kihívóik akadnak.

 

Különböző osztályzatok alapján Dél-Amerikában jelenleg a Barra Amsterdam a 7. “legjobb” tábor. Íme, egy kis ízelítő:

Tavaly márciusban adták át hivatalosan és avatták fel a Peñarol történetének első saját stadionját, az Estadio Campeón Del Siglo (CDS) arénát. Az ünnepségre az argentin River Plate csapatát hívták meg ellenfélnek: a Peñarol 4-1-re győzött; az első gólját Diego Forlán szerezte.

12920320_883639978411361_4324967761320130454_n.jpg

11698638_680243388774389_7965866523334418904_n.jpg

Életképek a banda mindennapjaiból:

barra-amsterdam-penarol-21-011853-barrabrava-net.jpg

barra-amsterdam-penarol-160-115319-barrabrava-net.jpg

barra-amsterdam-penarol-58-113444-barrabrava-net.jpg

barra-amsterdam-penarol-80-113826-barrabrava-net.jpg

 

Képek forrása: barrabrava.net

Ha még több kuriózumnak számító foci-témára vagy kíváncsi, akkor látogass meg a Facebookon is: https://www.facebook.com/futballkutato

E-mail: futballkutato2010@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://afutballkutato.blog.hu/api/trackback/id/tr7612143661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eastbay1 2017.01.22. 18:30:49

Van solymári csoportjuk is?

A FutballKutató · https://www.facebook.com/futballkutato 2017.01.27. 19:52:51

@Eastbay1: Ráadásul minden hazai meccsen ott vannak a lelátón :)
süti beállítások módosítása