Futball a XVI. században!
2016. július 28. írta: A FutballKutató

Futball a XVI. században!

Ezúttal Anglia észak-keleti partján portyázunk, a skót határtól alig pár kilométerre elterülő Berwick-upon-Tweedben, ahol minden nyáron egy különleges labdarúgótornát rendeznek. Oly sok hasonló versengéstől eltérően viszont itt nem a résztvevők kiléte teszi rendkívülivé a bajnokságot, hanem a speciális helyszín. A méltán híres, vastag kőfalak egykor az 1550-es évek környékén épültek. Az Erzsébet-kori építmény manapság az egyetlen ilyen stílusban álló objektum a világon.

 stanks-20160726_185837.jpg

A település eredetileg Skóciához tartozott és 1482-ben lett Anglia része. A helyi futballklub, a Berwick Rangers FC viszont mind a mai napig skót ligákban játszik (a következő idényt például a negyedosztályban fogja megkezdeni). Berwick-upon-Tweednek mindig is különleges státusza volt a Brit-szigeteken belül, mindenki tudta nélkül például még Oroszországgal is hadban állt…

A nyári kupasorozatot először 1922-ben tartották meg. Akkor a város vezetése a legszebb helyen kívánta megrendezni az eseményt, így esett a választás az ódon falak árnyékában fekvő zöld, ősgyeppel borított grundra. A mindenkori résztvevők gyűjtést szerveznek a kórház részére, ezzel több tucat angol és skót csapat támogatja a helybéliek egészségügyi szolgáltatásait.

Berwick-upon-Tweed egy gyönyörű vidék legjellegzetesebb pontja, amely páratlan mivoltát egy mesebeli vasúti híd, a középkori házak és természetesen a jellegzetes falak csak tovább színesítik. Az itteni pálya talaja meglehetősen göröngyös, ferdék a vonalak és valamivel kisebb is, mint amit megszokhattunk. De a szívvel-lélekkel játszott őszinte futball, az egyedi miliővel körítve kivételes élményt nyújt a látogatók számára. A falak pedig, ahogy egykor a skót puskagolyóknak, úgy napjainkban a bőrlabdáknak is ugyanúgy ellenállnak.
stanks-20160726_192519-945x709.jpg

stanks-20160726_190315.jpg

stanks-20160726_191456.jpg

stanks-20160726_193012.jpg

Forrás: staantribune.nl/football-at-the-stanks

Ha még több kuriózumnak számító foci-témára vagy kíváncsi, akkor látogass meg a Facebookon is: https://www.facebook.com/futballkutato

E-mail: futballkutato2010@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://afutballkutato.blog.hu/api/trackback/id/tr648920546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása